Pages

My favorite football team

My favorite football team
Terang teranglah gambar ni terang sebenarnya kitorang gelap gelap je

Tuesday, 15 May 2012

Hijab dgn Sempurna

Assalamualaikum :)

Hye ! Hijab dgn sempurna ? Ye , aku sdng berusaha ke arah itu . Hijab hati , fizikal , mental . Bukan mudah , sngt susah . Makin nak dihijab makin kuat nafsu terselak . Ops ! Ye , susah .

Aku teringt satu video tntg Hijab . Ape perasaan bila bertudung labuh , baju loose , lngsung tak nmpk body . Ape niii ? Tak hot lah kan ? Wak lu tak hot -- ops bhsa zaman gnster dh keluar . Biarlah tak hot depan sesiapa asalkn hati aku sejuk dan tenang mcm ni . Aku tringat pesanan seorng wanita dlm video tu , apa perasaan bila berjilbab labuh ? Wanita itu mnajwab , dia dpt rasa satu ketenangan yg Allah saje tahu . Waah -- aku yg hina ni cm terfikir , ketenangan ape tu ? Aku pakai tudung tutup dada jugak , baju loose je , tak rase sngt pun . Sikit sikit je .

Aku jujur , takde tudung labuh pun , bidang 45 yg biase tu je , tpi pndai pndai la aku labuhkan tudung tu bila pakai . Pastu aku cm tak puas hati , nak jugak tudung bidang 50 yg labuh tu . Aku prgi jalan TAR + Jalan Masjid India , pusing pusing cri tudung tu . Penat dah doo , baru jumpa dkt satu booth ni . Ya Allah , time tu aku happy kot . Happy ! Aku terus borong 4-5helai (yelaa jage bajet , kang beli bnyk tak lepas tmbng balik) Aku puas jumpa tudung tu dan smlm , 14Mei aku start pakai tudung tu . Okay , memula aku rase mcm "Waaah ! Ecah pakai tudung labuh >,<" hihi . Dulu Umi ade tudung labuh bulat tu (Umi mmng alim) , skrng Cah pulak pakai . Sama muka mcm Umi tak ? HAHA . If there's a will , there's a way and Allah is everywhere to fulfill it as long as you pray to Him !

Ketenangan tu di mana ? Ye , aku dh jumpa sedikit demi sedikit :') Dulu time zaman jahil pakai baju tersendat dan tudung yg tak brpe nk cukup syarat ade lah rasa(korng jgn tipu tak rasa) :-

  1. Baju ni cun gila kne dkt badan aku , msti nmpk lawa ni dpn orng .
  2. Haih , lawa pulak stail tudung cmni , sempoi dan nmpk sweet je (padahal dada terdedah)
  3. Cmnilah baru best , baju ikut body , tkdelah serebeh . Cun sikit
Dan macam macam lgi . Itu fitrah . Tapi serious aku cakap , sekali kau terbiasa pakai baju nmpk body , korng akn kekok dan rasa pelik dpan orng utk pakai baju labuh , tudung labuh . Korang akn sedaya upaya utk cari baju yg fit jugak . Kalau loose korang akn rase tk lawa lah , tak kenalah . Macam macam .

Serious aku dulu cmtu . Bila korng pakai baju labuh bebila je boleh pakai baju ketat , tapi kalau pakai baju ketat belum tntu snang nk pakai baju labuh . Tpi Alhamdulillah kau braya mngtransformasikan balik diri aku yg sngt jahil dulu , jdi longgar balik :') thanks SM Sains Rembau  Environment Islamic mcm SMKA sngt membntu :p

Ketenangan tu , bila aku rase takde orng prhatikan body , gerak lenggok dan sgla part yg sptutunye suami aku punye je . Bila korng pakai baju loose ade tak korng rase orng tngok lenggok jalan itik korng tu ? takde kan ? Alhamdulillah , Allah melindungi kita :') Malah , kalau kita lalu depan lelaki atatu sesiapapun tkde orng yg berani nk suwet sngt , berbeza dr dulu . Rasa bebas , rase tenang bila brjalan . Korang prnah rase ? Alhamdulillah . Kalau tk prnah , jomla try !

5 comments:

Ash said...
This comment has been removed by the author.
Ash said...

Masukla usim,wajib tdg labuh,haha,wat tahmidi,and kalo da pakai tu,kekalkanla smpai bila2,insyallah

Aisyah Omran said...

Tak layak la nak masuk Usim :D Tpi dh masuk UIA , insyaAllah okay :) Thanks !

nur khairani said...

Sis aisyah,nk tnye tudung labuh akk cari tuh di kdai mane ye?

Aisyah Omran said...

Assalamualaikum Khairani ! Masa saya pergi lagi sekali ke sana , pakcik tu cakap kalau nak jumpa booth dia , senang je . Belakang Kamdar , masa hari Sabtu (masjid Jamek ada macam pasar sabtu yang sangat panjang) . Cari lah pasangan suami isteri dalam umur 50++ jual tudung tudung labuh kain bawal dan akel. Ada jugak saiz bidang 60 :) Tapi sekarang dah tak dapat harga RM15 sehelai , dah naik :)