Pages

My favorite football team

My favorite football team
Terang teranglah gambar ni terang sebenarnya kitorang gelap gelap je

Resepi

Caramel Pudding 

Assalamualaikum :)

   HAHAHA. tk pasal pasal nk post resepi . actually dh lame nk share resepi bnda yg aku dh pndai masak tpi cm tk kesampaian kan :p hm, sbnrnye bila aku buat uji kaji ~ ewah ramai yg kate nk buat puding karamel or puding gula hangus ni susah . At first, ape pun yg kita buat akan susah tpi bila dh lame lame buat bnda ni tk smpai 30mins pun .
 
   Aku sbnrnye nk share sbb pelik yg pelik sngt mcm mne pun aku belit dan hentam buat bnda ni fmily , kawan , sedara mara dan sbgainye ke akan ckp bnda ni sedap dan awesome dan wajib hbis walau dibawa kemana-mana.  Byngkan eh caramel yg 1kg cake punye size tu kalau aku tk jerit jerit marah :p adik laki aku 2 orng tu je boleh hbiskan -.- perut dinasour betul .

Okay aku akan terangkan dgn detail sbb aku mmng buat resepi ni utk orng yg baru nk belajar biar korng senang faham :)

Seriously dgn resepi aku korng punya puding will come out like this . tpi ni gmbr cilok je eh , sbb buat puding tk prnah nk tngkap gmbr sendiri :p

Ingredients :

A :

1cup of sugar
1/3 cup of water - lbih sikit dr 1/4 tpi kurng sikit dr 1/2 

# tahap kepekatan dia punya caramel ( air gula yg cair sedap tu) depends pd kita sbb ade orgn yg tkleh manis sngt and ade yg suka manis manis

B : 

1tin (400ml) susu cair (Ideal, F&N, Marigold , etc)
1 tablespoon serbuk kastard
2 tablespoon gula

C :

5-6 telur (telur ayam weh , bukan telur itik)
1 tablespoon esen vanilla ~ function : mnghilngkan hanyir telur and mngharumkan bau puding :p

Cara Merealisasikan :

Ingredient A tu better korng settlekan dulu . Honestly, for me ni part yg paling mncabar utk buat puding sbb caramel yg korng buat ni bakal menentukan kesedapan keseluruhan puding karamel ni ~ HAHA poyo je ayat.

   Ambik kuali and masukkan semua gula . Api sederhana besar time gula tu solid je tau and slowkan api once gula tu dah half-liquid ~ewah :D  sbb kalau besar nnti gula tu terlebih hangus and kelat sikit . spnjg gula tu dlm kuali utk early bird yg nk buat ni jgn tingglkan la , sentiasa kacau tau :)

   Bila gula tu dah cair spnuhnya masukkan air tdi and terus kacau . Mmng ade kes yg gula tu akan memercik sikit and seriously panas tpi hold je terus kacau kalau tak nnti susah sikit utk sebatikan air dgn gula tu . Kalau time amsukkan air tu , dia remain dkt atas gula tu je teruskan kacau and kuatkan sikit api. tpi bila dh sebati terus slowkan. 

   Once dah sebati , nmpk pekat dia pun dh okay korng boleh tutup api and tuangkan dlm bekas yg tahan panas. 

# Jangan cair yg amat korng punya caramel sbb time kukus nanti wap air akan becampur sekali and akan jdi lbih cair . Kalau nmpk cm still pekat tmbh air lgi sbb kalau pekat mcm tak 'cair' hati nk mkn :p senang senang korng kena agak agak la kepekatan tu still okay tk bila brcmpur dgn wap air nnti .

Ingredient B 

Panaskan air pengukus korng dulu, smntara nk mix smua ingredient so jimat masa.

Masukkan semua bahan sekaligus dlm satu bowl yg dia punya lekuk dalam (mcm dlm gmbr dkt bawah ni lbih kurng) sebab takut tepercik ~ haha tahpape ayat . Kacau dlm 2-3 minit biar kembang sikit. Kalau boleh kacau guna yg bnda pusing pusing buat cake tu KALAU ADA je la - ape dh name dia -.- ha bnda dkt bwh ni ~ mixer la nmenye kot


Ingredient C

Masukkan dlm mangkuk berasingan drpd Ingredient B . Pecahkan semua telur sekaligus and masukkan terus esen vanila tu. Kacau dalam 2-3minit jugak smpai kembang. kelajuan bnda pusing tu ~ mixer sederhana je tau . ha korng try la letak dkt maximum laju hbis kne mop satu dapur :)

Masukkan Ingredient C into B and kacau dalam 1-2 minit biar sebati . 

Ambik loyang yg size dia untuk cake 1 kg tu atau kecik sikit pun takpe yg penting muat la utk masukkan cmpuran korng tdi tu . Make sure puding tu tak nipis sngt bila letak dlm loyang yg korng pilih takut pecah time trbalikkan and mke sure loyang tu muat dalam steamer korng. 

Letak loyang yg mngndungi cmpuran tu dlm steamer or kita pnggil pngukus make sure part pngukus paling bwh dah gelegakkan air eh . tutup and biarkan dalam 40-45 minit dgn api sederhana or kecik sikit . Bila dh 40-45 minit tu cucuk pakai garfu , kalau tkde yg melekat means dah masak . Kalau rase api tu besar dlm 30-35 minit dh okay kot . Apepun sntuiasa check puding aftr minit ke- 35 ~ ewah :D

Last Touch :

Bila dh angkat tu kan caramel korng jdi mcm sblah ni so kne terbalikan la kan ?  ikut balik sekeliling caramel dgn pisau . Supaya tepi tepi caramel tu tk melekat dkt loyang ~ weh tk reti nk explain . Tunggu caramel tu half sejuk : tekupkan pinggan yg berlekuk sikit , mke sure muat untuk caramel tu and terbalikkan loyang korang laju laju ~ kena tngkas kalau tak pecah karamel or tumpah kuah caramel tu nnti . sebelum bukak loyang tu dr pinggan ketuk ketuk sikit loyang untuk mke sure caramel tu dh terletak indah dlm pinggan :p


  
guna pinggan yg lekuk tepi mcm ni bukan lekuk tengah mcm sebelah >>>
    

No comments: