Pages

My favorite football team

My favorite football team
Terang teranglah gambar ni terang sebenarnya kitorang gelap gelap je

Sunday, 25 March 2012

Valedictorian are Made to Be A Legend :)

Assalamualaikum .

Attention : post ini sngt pnjang dan pnggunaan bhsa mmng bersepah :)

Mungkin agak terlewat untuk aku post pasal ni , tpi bagi aku meraikan sesuatu kejayaan tk pernah ade istilah terlewat krna secebis kejayaan membawa bhgia yg berpnjangan . Aku bukanlah blogger sehebat MeenSam , haha . Kalau nk tahu , dia adlh seorng yg bnyk brjasa utk photography , magazine and blog terbaik diakui oleh Valedictorian . She get 9A's and she deserve it . Congrats :)

   One more , aku agak lmbat meng-post sbb nak menenangkan diri .Yes actually aku bersyukur dgn result tu tapi agak down sbb tk dpt happykan prnts dgn straight A's . Tapi itulah , skrng aku dh okay cuma until now selera makan merudum jatuh :D And one day aftr result sbb tngh celaru lagi , aku drive dan ter-accident kecil dgn dua buah kereta . DUA okay xD tpi Alhamdulillah everything is okay . Kereta orng tu pun Abah dh repairkan -- nasib Abah ade workshop >> nmpknye aku boleh lnggar lgi bnyk kereta :D

   Dua tahun di SEMESRA bnyk mngajar kami erti hidup . Sinar suria terik yang menembusi retina mata setiap drpd kami sehingga menggugurkan peluh peluh renik dlm setiap langkah sedikitpun tk melunturkan smngt . Hidup dekat sini , sbgi first batch mmng sngt mencabar utk mencorakkan SEMESRA sbgai satus sekolah baru . Busy , sngt busy . Kalau boleh satu Rembau tu nak suruh kitorng jdi tuan rumah utk sgle event -- tak tau ke dewan tu panas -.- Kami terus berjuang dan berjuang . Kami bawa nama SEMESRA ke seantero negara . Dari peringkat Daerah , Zon , Negeri dan akhir sekali Kebangsaan . Setiap yg mendengar nama Sekolah Menengah Sains Rembau , mereka membyngkan kami sbgi sebuah sekolah di pedalaman dan tidak akan memberi apa apa impak pd SBP mungkin . Eleh , stkt Rembau mane ade ape ape . Sekolah baru , mampu ke nak challenge sekolah sekolah premier ? Malang bagi mereka , kata kata itu kami ambil sbgai pembakar semangat . Semangat yg membahang di dalam setiap jiwa Valedict sepanas mentari yg memancar di bumi Rembau . Geografi Sekolah Menengah Sains Rembau yang terletak di kwsn kelapa sawit membuatkan kami rasa cukup terkongkong . Pedalaman . 30minit dprd pekan Rembau . Ape ni ? Cmne aku nk hidup dkt tmpat mcm ni 2 tahun ? Homesick ? ye , sudah pasti . Kebanyakan kami yg sudah terbiasa dgn hidup di kota metropolitan membuatkan kami rasa sngt bosan hidup di tmpt seperti ini . Dalam kelekaan kami , kami tetap dpt membawa SEMESRA sbgi top10 SBP spnjang tahun 2010 .

   2011 bermula , masih busy . Namun , event yg memerlukan kami sbgi tuan rumah sedaya upaya dihadkan agar tidak mngganggu pelajaran . Bulan demi bulan berlalu , Valedict terus menerus menceburkan diri dlm aktiviti akademik dan kokurikulum yg ada sehinggalah kami tidak dibenarkan melalui sbrng aktiviti koku . Sedar tak sedar , Trial SPM dh dekat . Ya , bermula dr situ aku sedar Valedict semakin galak study . Perjumpaan sekali sekala kami buat utk meleraikan sgla kekusutan dan menaikkan smngt setiap drpd kami . Ketua batch dan penolong ketua batch tidak putuis putus memberi kami smngt utk menaikkan nama SEMESRA agar mnjdi legend .
 
"Kita first batch , kita mesti jadi contoh kpd adik adik yg lain. Kita kne buktikan walaupun kita sekolah baru , kita boleh dpt top10 SPM."

Mesin mesin fotostat tidak berhenti memuntahkan ink dan kertas untuk latihan pengukuhan kami . Tak cukup dengan dua mesin fotostat dekat sekolah , ckgu hntr utk fotostat dekat luar bgi memastikan kami tidak kehausan latihan . Hari demi hari , kami semakin tamak dan tamak utk melakukan latih tubi . Cikgu pula semakin pemurah dna pemurah utk melaburkan latihan kpd kami . Otak semakin galak berfikir . Dalam hati kami hnye lah " SPM , SPM , SPM " . Kami berjuang bersama-sama . Kepanasan dewan , surau , kelas dan bilik khas tidak kami pedulikan lagi . Itu semua bukan halangan . Kami erus melangkah ke mana shja lokasi yg ditetapkan utk membuat latihan demi latihan . Satu batch , saling membantu . Yang tidur kami kejutkan . Yang lalai , kami heret belajar bersama . Yang lemah , kami tolongkan . Solat hajat kami jadualkan agar dlm kesibukan kami mencari ilmu , tidak kami lupa pada Yang Maha Esa . Cikgu semakin pemurah untuk mencurahkan ilmu sehinggakan usai shja Maghrib di surau pasti ada shja pengumuman utk kami segera ke kelas . Cikgu terlebih dahulu menunggu . Cikgu sanggup meninggalkan anak anak yg merengek minta dimajakan demi mencurahkan sgla ilmu yg terpahat di dada pd anak anak Valedict agar tiada lagi amanah yg tergntung sebaik shja kami menjejakkan kaki di Dewan Dato' Haji Azam bulan November kelak 

  November kini tiba . Hidup kami hnyalah di kelas . Setiap masa di kelas . Kami akan pulang ke dorm hnya utk mandi , makan dan tidur shja . Ada juga yg lebih selesa bljr di dorm agar tidak terlalu stress dgn keadaan di kelas . Kadangkala , meja kelas itulah yg membuai mimpi kami . Prep yg selama ini bagi kami agak pnjang tapi waktu ini prep sengaja kami pnjangkan . sepatutnya habis 10.30pm kami pnjangakn sehingga 11.30p.m . Warden sudah tidak larat utk memanggil kami pulang ke asrama . Beberapa hari sebelum SPM , kami rendahkan ego untuk memohon maaf pada junior . Kita hnyalah manusia biasa . Walaupun kami tak ragging diorng -- mmng takde kes ragging kan ? xD tapi sesama individu itu pasti ade yg terguris . Sesi bermaafan dgn cikgu , kami manfaatkan sehabis mungkin . Se hard core mane pun kami , pada waktu itu menitis juga air mata kesedihan akan dosa dan terima kasih trhadap sgla jasa terhadap guru sekalian . Semoga kalian teru diberkati dunia dan akhirat :)

 
 Masanya sudah tiba . Seluruh warga SEMESRA mengiringi kami drpd tapak perhimpunan sehinggalah ke dewan . Terowong Manusia sepanjang 350m lebih kurang memberi tepukan semngat kpd kami sebelum menjejakkan kaki ke dewan . Doa dan harapan mengiringi setiap langkah kami . 

captured by Nashrah Ayna
 Malam annual dinner sepatutnya menjadi kegembiraan spnjang malam nmpknya tidak untuk kami . Mengapa ? Rupa-rupanya di sinila titik noktah perjuangan kami bersama . Mungkin bukan pengakhir hubungan tapi titik perjuangan yg priceless berakhir di sini . dan ... tidak akan berulang lagi . Setelah ketawa ceria , saat saat akhir sebelum masuk ke bilik hotel masing masing , sekali lagi embun mata ini tidak dapat menampung sebak perpisahan .

Aku tnya pd someone yg nmpk sedih sngt , jwpn dia :

" Aku sedih la weh , lepas ni kitorng dah tkleh mcm ni lagi . Lepas ni dah susah nk jumpa . Aku syng kawan kawan aku dekat sini "
Rindu gilaa :'(
5 Einstein . The best class of mine ever :) thnks guys
captured by Nashrah Ayna -- buah tngan kenangan utk kami . thnk you Faz ! congrats Ayna :)

 Valedictorian , setiap saat yang kita hadapi bersama aku mungkin hnya pasir yang tidak membawa manfaat sedikitpun . Mungkin aku jugak adlh duri dlm kegembiraan semua tapi , satu tulus ikhlas dr hati , aku sngt rindu dan syng sgla kenangan kita yg saling menjaga satu sama lain . ukhuwah ini diharap berpanjangan . Ukhuwah Fillah , insyaAllah . Semoga persahabatan ini menjadikan kita semua seorng yg lebih baik dan insyaAllah Valedictorian , Friendship till Jannah , InsyaAllah Ta'ala .
 
Setelah beberapa bulan berpisah , tanggal 21Mac Valedict kembali menjejakkan kaki di SEMESRA . Rindu terubat sedikit . Sudah tiba masanya utk kami mngambil result SPM . Berbayarkah sgla usaha dan smngt batch yg kami curahkan selama dua tahun ini ? Bonda kami , Puan Hajah Norzila Idris semasa ucapannya hmpir mnitiskan air mata dek kerinduan teramat trhadap kami . Love you bonda . 

  Alhamdulillah sbgai sekolah baru kami cukup berbangga dengan 3orng 9A+ dan 69orng 9A . Segala penat lelah kami berbayar akhirnya . Walaupun aku tidak bersama mereka di atas penta sana tpi aku cukup bangga . Terlalu bangga dgn mereka . Congratulations guys . Kami berada di kedudukan 3 terbaik Negeri Sembilan , Alhamdulillah .

Ranking kami di SBP :


KOLEJ TUNKU KURSHIAH  - 0.9230
SEKOLAH TUN FATIMAH 152 - 0.9390
SEKOLAH SERI PUTERI - 0.9842

SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH - 1.1183
SM SAINS TUANKU MUNAWIR - 1.1800
SBP INTEGRASI GOMBAK - 1.226
SM SAINS REMBAU 211 - 1.3006 -- Alhamdulillah ke-7 trbaik :)
KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH 305 - 1.3553
SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN 142 - 1.3725
SEKOLAH DATO` ABDUL RAZAK 142 - 1.3793

SM SAINS ALAM SHAH 255 - 1.4400
SM AGAMA PERSEKUTUAN LABU 144 - 1.4508
KOLEJ MELAYU KUALA KANGSAR - 1.4579
SEKOLAH SAINS SERI PUTERI 176 -1.4508
SM SAINS SULTAN MAHMUD 119 -1.4724
SM SAINS MUZAFFAR SYAH 136 - 1.5109
SBP INTEGRASI RAWANG - 1.5281
SM SAINS TENGKU MUHAMMAD FARIS PETRA 164 - 1.5287
SM SAINS JOHOR - 1.5491
SM SAINS KUALA SELANGOR - 1.5690

SM SAINS MUAR - 1.5800
SM SAINS SELANGOR 140 - 1.5927
SM SAINS BAGAN DATOH 156 - 1.6082
SM SULTAN ABDUL HALIM 140 - 1.6345
SBP INTEGRASI JEMPOL - 1.6416
SM SAINS SERI PUTERI - 1.6491
SM SAINS MACHANG 109 - 1.6565
SBP INTEGRASI BATU RAKIT 132 - 1.7148
SM SAINS HULU SELANGOR 160 - 1.7336
SM SAINS KUCHING 119 - 1.7590

SBP INTEGRASI SELANDAR 164 - 1.7763
SBP INTEGRASI SABAK BERNAM - 1.7893
SM SAINS KUBANG PASU 156 - 1.7920
SBP INTEGRASI KUBANG PASU - 1.7997
SM SAINS TUANKU JA`AFAR 147 - 1.8128
SM SAINS LAHAD DATU 108 - 1.8227
SM AGAMA PERSEKUTUAN KAJANG 1.8264
SM SAINS KUALA TERENGGANU 136 - 1.8529
SM SAINS MIRI 83 - 1.8874
SM SAINS SULTAN ISKANDAR 115 - 1.9024

SM SAINS KOTA TINGGI 135 - 1.9150
SM SAINS TENGKU ABDULLAH 138 - 1.9327
SBP INTEGRASI TEMERLOH 119 - 1.9355
SM SAINS PASIR PUTEH 141 - 2.0000
SBP INTEGRASI TUN ABDUL RAZAK - 2.0353
SM SAINS LABUAN 86 - 2.0397
SBP INTEGRASI KUANTAN 128 - 2.0950
SEKOLAH SAINS SULTAN HAJI AHMAD SHAH - 2.0980
SM SAINS SABAH 130 - 2.1370
SBP INTEGRASI GOPENG 169 - 2.1467

SM SAINS SULTAN MOHAMMAD JIWA - 2.1803
SM SAINS TUANKU SYED PUTRA 139 - 2.1994
SM SAINS RAJA TUN AZLAN SHAH - 2.2249
SM SAINS POKOK SENA 151 - 2.2297
SM SAINS SULTAN HAJI AHMAD SHAH - 2.3900
SM SAINS TELUK INTAN 143 - 2.4285
SM SAINS TUN SYED SHEH SHAHABUDIN 183 - 2.4899

(as 8.00pm 21 march 2012) 

Ranking kami bgi seluruh Malaysia kalau dicmpurkan dgn MRSM SEMESRA mungkin di kedudukan ke-13 . Alhamdulillah . Sebagai sekolah yg sedang bertatih sudah cukup gemilang bagi kami utk mendapat top15 Malaysia :) Subhanallah . Alhamdulillah . Allahuakabar .

Kalau kita boleh undur masa , pasti hidup dkt SEMESRA ni bukanlah satu pnyeksaan tapi satu anugerah yg kita akn manfaatkan sehabis mungkin . Walaupun kita mngambil masa setahun lebih utk mngukuhkan ukhuwah namun waktu yang sedikit itu lebih brmakna drpd yg bnyak . Kalau trlalu bnyak kita brsama , pasti muak dan puas . Mungin tidak terbit kerinduan dan mungkin tidak bnyak mngalir air mata perpisahan . Jadi ini mungkin hikmah knpe Allah satukan hati kita pd saat kita tertekan dan saling memerlukan . Subhanallah !






4 comments:

Anonymous said...

Sbpij jatuh siot,but believe me dis batch can beat semesra this year,hehe.go intej!!

balazh said...

"Ada juga yg lebih selesa bljr di dorm agar tidak terlalu stress dgn keadaan di kelas"

so true. :)

Aisyah Omran said...

It's not about how many excellent student in a batch but it's about siapa yang usaha , doa dan tawakal lebih , insyaAllah dapat lebih :)

Aisyah Omran said...

Korang selalu bljr dkt dorm tpi 9A jugak :) yeah , study smart :) congrats !