Pages

My favorite football team

My favorite football team
Terang teranglah gambar ni terang sebenarnya kitorang gelap gelap je

Monday, 19 March 2012

Surah untuk Penenang Hati :)

Assalamualaikum :)

   Hye ! Okay , smlm ade seorng hamba Allah bertanyakan kami di group SBP'94 , cara untuk menghilangkan rase berdebar yang melampau mungkin :) Thanks utk soalan tu bro . And mngingatkan itu , aku terus cmnt utk membaca Surah Al-Insyirah untuk mngurangkan rasa berdebar atau cuak . Okay , amaln ni diajar oleh cikgu olahraga time form4 , Cikgu Azaed sbb time tu kitorng cuak nk prgi lawan Daerah . So , here it is :) Amalkan okay .

 

Maksud surah al-Insyirah.
1. (Wahai Muhammad) bukankah Kami telah lapangkan dadamu?
2. Dan Kami telah ringankan bebananmu.
3. Yang telah memberatkan belakangmu.
4. Dan Kami telah angkatkan namamu (di dunia dan di Akhirat).
5. Sesungguhnya selepas kesukaran itu kemudahan.
6. Sesungguhnya selepas kesukaran itu kemudahan.
7. Oleh itu apabila engkau telah selesai dari kegiatan-kegiatan hidupmu,
maka usahakanlah kegiatan yang lain pula.
8. Dan kepada Tuhanmu tumpukan perhatian dan minatmu.

   Caranya , letakkan tangan dekat dada (bhgian jntung) , baca dan hayati maknanya . tarik tngan dr dada slow slow dan cmpak jauh jauh . Yakin lah bhwa ayat-ayat Allah itu boleh mnjadi penenang hati utk anda ketika itu :)


   Dia samping tu , boleh jugak kita berselawat dan berzikir atau buat solat sunat Dhuha bagi yg smpai awal . Kalau smapi sekolah pukul 11 pun sempat je nak buat kan ? Berdoalah smpai ke minit terakhir sekalipun . Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa bagi tiap sesuatu :)

# untuk SPM batch '94 , amalkan surah ni kalau trlalu cuak time nk ambik result nanti :')  ~ tngh cuak gila niii

Thank You Cikgu Azaed , semoga mndapat pahala yg berterusan utk ilmu ni <3




No comments: