Pages

My favorite football team

My favorite football team
Terang teranglah gambar ni terang sebenarnya kitorang gelap gelap je

Tuesday, 27 March 2012

Umi , Sebenarnya ...

Assalamualaikum .

Okay , honestly speaking my fmly sngt ego , bukan jenis meluahkn kasih syng berdepan-depan . Cara aku : menulis :) Tetiba hari ni rasa mcm nk menulis utk Umi pulak
Umi Abah


Umi,
Cah tahu Umi bnyak sngt korbankan masa dgn duit Umi utk kitorang
Cah ingat dulu masa Umi dpt anugerah Guru Cemerlang
RM1000 tu semua Umi spent utk anak-anak
Tk simpan sikit pun utk diri sndiri
Dulu ,
Umi tak smbung cita cita jdi engineer pun sbb nak jage anak-anak Umi ni
Terima Kasih Umi .
Ingat lagi masa kecik kecik dulu
Cah mmng paling cerewet
Paling banyak nangis sekali
Umi tak pernah pun rasa nak campak jauh-jauh
Umi dgn Abah tk pernah biarkan kitorang bosan dekat rumah
Asal ada freetime je mesti bwk jalan-jalan
Masuk je sekolah,
Cah mmng payah sngt nak bangun tido
Umi smpai heret masuk bilik air
Kelakar pulak bila ingat balik
Cah ingat lagi Umi perhatikan Cah dengan Angah pakai tudung
Masa tu 5tahun cmtu
Umi hantar prgi tadika agama lagi
Hari-hari Cah nangis-nangis pergi sekolah -.-
Umi, masuk je sekolah rendah
Cah sama sekolah dgn Umi kan ?
Umi pernah ajar Cah masa drjah 5 tk silap
Pernah kne cubit dgn umi lgi dalam kelas :D
Time UPSR dulu Cah dpt 4A 1B je
Umi kate cmni "Kalau kau cukup solat msti 5A" xD *segan
Cah pun masuk sekolah menengah
Form1-Form3 smuanya mcm biasa je
Ingat lagi, Cah anak Umi yg paling rajin kemas rumah xD
Form3 tu stress sngt asyik Cah je kemas rumah
Tapi Umi kate gini " Takpe, skrng kau buat nnti kau exam kakak pulak buatkan"
Satu hari tu , jam Cah rosak tpi tk mntk baru pun
Tau nnti menyusahkan Umi je
Umi tau anak umi tkleh hidup tnpa jam
Umi belikan Cah jam ALBA
Terima kasih Umi
Ada satu hari tu pulak , Cah terdetik nak telekung baru
Sebab telekung lama dah kuning
Tak cntik nk pakai depan kawan , hee
Tapi Cah tk cakap pape pun , mintak dlm hati je
Tetiba Umi balik satu haritu bawkkan Cah telekung
Cantik sngt ! ade bunga melekat-lekat :)
Terima kasih lagi Umi
Masa result PMR , Umi tk ikut pun prgi sekolah
Cah dpt 8A , Alhamdulillah
Umi happy sngt smpai belikan Cah hndphone baru
Terima kasih lgi Umi
Cah dpt offer masuk hostel
Nangis-nangis taknak pergi tpi Umi suruh fikir baik-baik
Okay , Cah pergi sebab dua tahun je pun
Cah berubah sikit demi sikit
Pakaian dah labuh , makin matang
Tapi mslhnye Cah makin malas nk buat kerja rumah kalau balik rumah
Kesian Umi T.T
Umi senyapkan je .
Dekat asrama , Cah stress sbb pgng jwtn
Result Cah teruk
Tapi Umi senyapkan je
Umi ckp tkpe , mula mula semua orng mcm tu
Kalau Cah call Umi , wlupn tk bgtau Cah tk sihat atau stress
tapi Umi msti boleh detect
Umi snggup dtng jauh-jauh nk jumpa Cah
Pernah satu hari tu Umi kate umi penaat sangat
Umi tk jdi dtng
Cah kate tkpelah
Tetiba dln pukul 5.50p.m cmtu ade orng pnggil Cah
Diorng kate Umi nk jumpa
Cah keluar , muka Umi penaat sngat
"Kenapa Umi dtng ?"
"Dah risaukan kau , kalau tk dtng gelisah pulak aku dkt rumah tu"
Umi balik je , Cah terus nangis sbb tk smpai hati tngok Umi dtng penat cmtu
Ade satu hari tu pulak , Cah sakit kpla teruk
Walaupun penat , Umi dtng jgk ambik Cah balik rumah
Time tu dh pukul 9mlm
Sorry Umi .
Form 5, makin stress
Result Cah tk prnah nk membanggakan pun
Tapi Umi tk kisah
Umi selalu bgi smngt sume
Cah selalu sakit sampai pernah demam tak tahan sejuk
Nangis nangis call Umi
Sebelum ni Cah tk prnah nangis dpan Umi pun kalau sakit
Spm makin dekat
Time tu cuti balik rumah -- lgi 3-4minggu bfore SPM
tiba-tiba Cah demam panas sngt time sleepover rumah Farhana
esoknya umi bwk prgi hospital
Cah masuk ICU redzone
Bila Cah sedar je , tngok tngok dekat Ward
Umi tngh duduk sblh Cah
Umi kate " Kau tk pyh la nk stress sngt . SPM nnti jwb jelah ape yg kau faham"
 Umi kate umi ngantok tapi tkde tmpat nk tido
Katil Cah pulak berpalang cuma ada ruang sikit je dkt kaki Cah yg tk berpalang
Umi tido dlm keadaan duduk dgn letak kpla dekat ruang yg kecik tu je
Umi kate tk selesa tpi Cah tk mampu buat pape pun
Sorang demi sorang pesakit dlm ICU tu meninggal
Cah mcm dah trfikir mati time tu
Umi , Abah dgn Kakak gilir gilir jage Cah dekat hospital
Masa dekat hospital seminggu tu walaupun Umi penat balik skolah terus dtng
Tapi Umi snggup ulng alik prgi kantin , sini sana
Nak belikan Cah mknn sume tpi tkleh nk makan bnyak pun
Seminggu lepas keluar hospital , Cah sakit lgi
time tu dua minggu bfore SPM
Kakak je yg bwk Cah ulng alik ambik darah
Time SPM Umi kate "Jgn stress sngt , bljr slow slow . Biarlah bnyk lgi yg kau tk tau sekalipun"
Cah jwb semua sehabis mungkin
21Mac result keluar
"Umi kate jgn stress sngt , apepun result kau terima je"
Cah dngr satu satu nama 9A
Okay Cah tk dpt bgi Umi straight A cuma 5A 4B je
itu shj yg Cah mampu bgi Umi utk setiap pngorbanan Umi
Jahat kan Cah ?
Baru-baru ni Cah tk lalu nk makan
Umi suruh beli nasi makan before prgi krja
Tapi Cah taknak , degil !
Tiba-tiba time dh balik rumah ptng tu ,
Umi kate
"Cah makanlah nasi bungkus tu , Umi tk sempat nk makan"
Padahal sehari suntuk tu Umi tk makan nasi lagi,
Rasanya Umi tk makan sbb nak simpan utk Cah kan ?
Sebab Umi tau anak Umi ni malas nk beli makan .
Umi,
Cah mintak maaf sngt tk dpt bnggakan Umi utk kali ni.
Next time insyaAllah Cah akan buat yg trbaik utk Umi dgn Abah

Umi , sebenarnya Cah faham apa yg ada dlm hati Umi cuma tk tunjuk je . Semoga segala pengorbanan demi kami , amanah Allah ini berbayar di akhirat kelak . Cah harap dpt jadi anak yang boleh tarik Umi dgn Abah masuk syurga . InsyaAllah .

I can't hold my tears while writing this . Aku nangis agk kritikal dlm office ni , pastu Bangla kacau -.- Umi , penulisan ni 100% Cah buat , terer tak ? haha . Harap satu hari nnti Cah dpr jaga Umi and tk lupa diri . Nukilan dkt atas ni Lafaz yang Tersimpan dlm Hati anak umi ni .

Lots of love from your thin -- third daughter ,
Aisyah :)



Dari Abi Hurairah Ra, Rasulullah naik ke atas mimbar, kemudian beliau berkata :
“Amin..amin. .amin..”.
Kemudian ditanyakan (para sahabat), kepada beliau :
“Wahai Rasulullah, saat Engkau naik ke atas mimbar, Engkau sampai mengatakan Amin (3x) (ada apakah gerangan?)”
Kemudian Rasulullah memberikan keterangan sbb:
“Jibril telah datang kepadaku dengan mengatakan : “Barang siapa yang telah datang kepadanya bulan Ramadhan(puasa) , kemudian dia tidak mendapatkan pengAMPUNan (pada bulan Ramadhan tersebut), maka ia dimasukkan kedalam api neraka, dan Allah jauh dari dirinya, maka katakanlah :Amin”









2 comments:

baashah;D said...

sabar..
mungkin next time akan ada benda yang lebih baik untuk buat mak awak bangga :)
rezeki Allah tak pernah putus kan.

Aisyah Omran said...

thnk you Baashah :) insyaAllah