Pages

My favorite football team

My favorite football team
Terang teranglah gambar ni terang sebenarnya kitorang gelap gelap je

Tuesday, 21 February 2012

Jangan Lupakan 'Siti Khadijah' Awak :)

Assalamualaikum !

   Hye ! okay before aku main game :D nak share ilmu sikit . Post ni ditujukan khas untuk kaum Adam tpi kaum Hawa pun perlu tau ye :) Salah satu bicara dlm buku yg aku bace . Aku ambik random je , ape yg aku faham :) Serious korng kena beli buku ni , sngt indah bhse dan penulisan menampakkan kecintaan penulis ni kpd Allah S.W.T , Subhanallah :) tngok dah bold lagi , penting ! beli tau :)

Artikel ini dipetik dr buku Di Mana 'DIA' Di Hatiku ~ DIA (Allah S.W.T) karya Pahrol Mohd Juoi . ~ maaf mncetak sdikit isi buku tpi skdr nk brkongsi ilmu . mohon dibenarkan :) sy dah promote sekali dkt ats tu , hee :p dihadiahkan kpd saya oleh Nur Syamimi Nabihah Mud Shukri . Thank you dik , love you <3 tunggu akak eh , nnti akak singgah sekolah .

 Ya , saye sedar sy belum kawin . Siapalah sy utk mngulang balik isi buku tu , tpi tk kira nak tulis jugak :) sebab sweeeet sngt , Subhanallah ! dan pastinya sngt pnting utk dibaca semua golongan . ini bukan 18SX okay . kategori U dah ni :p




Jangan melihat pucuk muda di hujung daun sehingga melupakan akar yang menumbuhkan pohon . timbang-timbangkanlah ...


    Sungguh , jangan lupakan dia . Dia yang sejak awal rela bersama mengharungi segalanya . Isterimu , adalah sayap kiri si suami . Pelengkap terbang melayari suka dan duka dalam kehidupan sementara . Mungkin , dia telah tua sekarang .
 
   Pd usia yg smakin meningkat , tidak kira karier anda berada di puncak mahupun masih mendaki , anda tiada lasan utk meminggirkan dia . Tergamakkah anda mematahkan tongkat yg telah banyak membantu anda melangkah ? Jangan , jangan sekali . Bukankah tidak bersyukur kpd manusia kadang mncacatkan syukur kita kpd Allah ?

   Apa salahnya kita teladani Rasulullah S.A.W yg mngenang jasa Siti Khdijah ~ ketika segalanya meminggir , Siti Khadijah tega dan setia mnjadi insan trhampir . Segalanya diserahkan kpd prjuanagn suami ... kerana dia dan suami adlh satu . Satu hati mnegakkan kalimah yg satu di lautan berhala yg beribu !

   Tergenang air mata junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W mngenang Siti Khadijah . Ketika zaman gelap saat orng lain buta , namun Khadijah tidak ... beliau tetap mngenal permata di celahan kaca lantas menjadi mahkota di hati Rasulullah .

   Ketika hayatnya, ketika pmrgiannya, Rasul mngenangnya . Kalau ada hidangan yg hendak dijamukan , sering Rasul berpesan ... kirimkan kpd kawan-kawan Siti Khadijah :') Pasti isteri kita tidak sebaik Khadijah kerana kita jua tidak semulia Nabi Muhammad S.A.W .  Namun , apa salahnya cinta sejati diteladani dalam mengharungi bahtera rumahtangga . Yang berrubah kini hanyalah alat alat teknologi , tetapi bukan soal hati . Hukum cinta tetap abadi dan hakiki ~ utk disyngi , mesti tlebih dahulu mnyayangi :)

   Jangan lupa insan yg bersamamu ketika merangkak , agar anda tidak trsungkur semula saat berada di puncak .  Jika alam bolh bersuara, pasti semuanya akan mngingatkan betapa besar 'saham' seorng isteri pd kejayaan suami .

   Insan semulia Nabi Muhammad S.A.W itu pun masih mngenang jasa isteri , inikan pula kita insan yg biasa-biasa shja . 


Pesan penulis buku ini buat anda dan dirinya ~Jangan lupakan 'Siti Khadijah' kita :)



No comments: