Pages

My favorite football team

My favorite football team
Terang teranglah gambar ni terang sebenarnya kitorang gelap gelap je

Monday, 9 July 2012

Mencari Terang yang Hilang


Assalamualaikum .
Hai hai korang . Hari ni ana rase sngt sebak . Rindunyee ya Allah nak join Jemaah berdakwah , mentarbiyah dan berbakti . Tapi takpelah, kalau Umi suruh balik then utamakan dulu lah . Ade dua orng senior dlm Jemaah ke Kem Kesedaran something utk jdi fasi . Kem ni utk budak budak nakal . Merokok dan sngainyelah kan . Saya bukan nak memburukkan ckgu dkt sini tpi segelintir yg tk prnh nk mndekati malah menghina dan memburukkan serta melemahkan motivasi mrka . Mcm mne pelajar tu nak mndekati mereka dan berubah ?
   Ada seorng saudara ni bercerita, yg jadi fasi . Katanye, dia sngt geram dgn guru yg dkt situ tk habis habis kata nak muridnye tu teruk , tak pandai . Tapi Subhanallah , dlm hati murid mrka sbnrnye ada keinginan yg sngt besar utk berubah . Sangat besar . Allahuakbar . Knpe ye ana ckp mcm tu ?
   Sdra trsebut cuba memahami remaja sprti ini , saudara seislam kita kan ? :’) Bila beliau cuba memahami dan ikut cara remaja bertuah ini , apabila diterngkan tntg rukun solat (part kalau al fatihah tk lepas or salah tajwid and whatsoever solat tak sah) Pelajar bertuah ni semua rase sngt sedih . Mereka sedih solat mrka tak diterima . mereka dgn sndiri , rela tanpa dipaksa tampil berjumpa dgn sdra ni utk mngaku bhwa mrka tidak pndai membca al-Fatihah. Mereka yg dikatakan degil , jahat , nakal ni mngaku tk pandai baca al-Fatihah ! Subhanallah :’) Kemudian , remaja berharga ni mnta saudara trsebut stay sbntr bersama mrka selepas aktiviti . Walaupun sptutnye mrka tido bfore 1130pm namun demi nak belajar baca al-Fatihah dan Al-Mulk , Subhanallah , mrka snggup stay utk bljr dgn saudara ini :’)
Ya Allah , ana yang sdng berborak dgn saudara ni melalui IM rase sngt sebak . Sangaaat sebak . Hmpir menitis je airmata (tpi sbb ego tk nangis dpn room mate) haha . Peserta program tu dr form3-form5 , 60orng . Ana tnye pd saudara trsebut pd siape rka nk mngadu dan tnye kalau mrka nak ubah diri lepas ni . Ana rase sedih sngat . Sangat sedih . Sdra trsebut kata , mrka tukar no.telefon dan beliau akan follow up beberapa orng smpai mrka mnjdi insan yg baik , insyaAllah . Alhamdulillah biarlah seorng sekalipun yg mnyesal dan insaf itu juga sudah dikira satu kgmbiraan dan nikmat bbgi kita yg mnjdi medium hidayah Allah kan ? 
     Dpt byngkan tak ? Ramai lagi remaja di luar sane memerlukan tenaga dan ilmu kita yg berilmu dan ade sdikit bekalan agama utk mereka mngadu . Merka perlukan kita . Di manakah kita ? Jangan simpan ilmu anda , berdakwahlah ! Spread your dakwah . InsyaAllah ta’ala ketenangan itu milik kita :’)

No comments: