Pages

My favorite football team

My favorite football team
Terang teranglah gambar ni terang sebenarnya kitorang gelap gelap je

Sunday, 20 May 2012

Menghidupkan Hati #2

Salam Alaikum !

Alhamdulillah Ya Allah ! Lepas 3times mntk permission dgn Umi finally aku dpt prgi Mini Muktamar PEPIAS Shah Alam (Meeting) . It was very good , very fun , I really enjoy it . Di smping bersuka ria bergelak ketawa beberapa orng kuat jemaah dah naikkan kmbali smngt kami utk berdakwah . Mnjadi Da'ie :) Remember this tightly (suka hati je kosa kata aku) These are what I got aftr spending my whole day at Masjid Ubudiyah Seksyen 19 :-

Sebagai seorang Islam kita ada 3tugas atas dunia ni :-
1)Hamba
2)Khalifah
3)Da'ie

Sebagai seorng remaja , generasi penggerak Islam sila cari Jemaah utk berdakwah bersama . I repeat SILA CARI JEMAAH UTK BERDAKWAH BERSAMA . Setiap negeri ada jemaah islamiyah trsendiri (bukan ajaran sesat) yg didaftarkan di bwh Persatuan Belia smthing (tk ingt) under governmet okay ! We are 100% based on syarak :) Kitorng berada di bawah Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia which is under Angkatan Belia Islam Malaysia that is under WADAH -- okay tk ingt ape dh maksud dia . Jemaah ikut negeri ni sayap bgi ABIM :) Soo ni lah persatuan ikut negeri :-

1. Persatuan Pelajar Islam Negeri Sembilan (PEPINS)
2. Kesatuan Pelajar Islam Perak (KEPIP)
3. Kesatuan Pelajar Islam Melaka (KEPIM)
4. Penang -- PEMBIMBING
5. Persatuan Pelajar Islam Kedah (PERSIDA)
6. Persatuan Pelajar Islam Kelantan (PPIK)
7. Kesatuan Pelajar Islam Terengganu (KEPITAR)
8. Kesatuan Pelajar Islam Johor (KEPIJ)
9. etcetc -- tk ingt okay :D

Kamu ! Banyak ilmu agama kan ? Kenapa perlu berdiam diri ? Mmng dkwah tu bnyk cara tpi lisan tu adlh yg terbaik ! Sdngkan setiap lngkah kita ke arah mncari redha dan ilmu Allah itu sngt besar gnjarannya . Lgipun mstilah kita mahukan saham akhirat kan ? Sorng yg mewarisi kebaikan yg kita bawa kalau disebar sebarkan smpai kita mati sekalipun pahala insan yg mewarisi tu smpai dkt kita :) Sooo ceburkan diri anda dlm program dakwah , suarakan !

Mmng kalau ada jawatan kita ade hak yg lebih besar utk bersuara . tapi gunakanlah jawatan tu utk amar makruf nahi mungkar . Jadilah pemimpin yg adil -- i'm not the one mybe . Sbb pemimpin yg adik paling awal sekali masuk syurga tapi orng yg brgelar pemimpin paling lama sekali disoal di Mahsyar kelak .

 
Murabbi yg hebat sdng brcakap , keep silent please :D

Time Muktamar tadi , Murabbi PEPIAS Shah Alam ada kata :-

Tidak ada guna walau sebesar mana sekalipun pangkat dan jawatan . Tidak guna pelajaran tinggi tinggi , kerja besar besar tapi tidak turun kepada masyarakat utk berdakwah. Ingat ! Kalau kita tolong agama Allah , Allah akan tolong kita balik . Yakinlah pada Allah , pasti anda akan dapat hasilnya . Kalau kita bagi alasan utk tidak turun program kerana bnyak assignment itu mmng silap besar. Kalau kita bagi alasan utk tidak turun program kerana exam dah dekat dan takut pointer jatuh , itu salah . Kerana tak smstinya kalau kita turun program result kita jatuh dan tak smstinya kita tak turun program result kita naik . Ingat ! Jangan jadi penentu masa depan anda , kita hanyalah perancang , itu pun kita bukan sebaik-baik perancang kerana sebaik-baik perancang adlh Allah dan penentu segala-galanya juga adalah Allah . Jangan pernah utk mnjadi penentu pada masa depan kita , dikhuatri keyakinan kita pd Allah berada di kedudukan yg rendah drpd yg lain .
 
"Apa ? Kedai sblh tu kedai mak abang ? What a world ?" :D Muka kejut beruk

Dan time balik tadi dihntar oleh anak tauke sblh kedai makan Abah yg selama ni aku dok ulang alik prgi makan kedai Abah but never realize him -- 18yrs okay ! Tak pernah nmpk -.- Dahsyat perancangan Allah . So baru tdi kitorng find out actually dah lame gila brniaga dan bersaing scra sihat lgi berkhasiat :D Mmng lawak dan tk percaya yg amat . Ripley's believe it or not gitu Nyah . Okay , kitorng borak sampai memedulikan insan dkt backsit . Harap maaf >.< HAHA . But before that ade sorng insan ni smpat bgi advice dkt aku dlm kereta . Okay , ni kirat azkirah ye :p

" Aisyah , tempat orng buat cara orng , tempat kita buat cara kita . Maksudnya kita skrng ni dah akhir zaman . Walaupun dunia dah tenat kita takleh nak ikut cara orng dulu dulu yg berdakwah scra tegas . Manusia skrng ni bukannya semakin faham tapi semakin tak faham Islam . So , kitak ne dakwah ikut zaman . Pakai mcm diorng pakai (yg senonoh la eh) , jgn tunjuk adik terlalu alim , get along dgn ape diorng buat . Jangan cakap dgn remaja yg sdng mncari agama mcm diorng faham sngt pasal agama . Mereka bukan mcm kita so kita kne bwk diorng slow slow . InsyaAllah dia akan ikut kita . Ingat , skrng ni bukan mcm dulu lagi"

Gila takabbur do aku kalau bwk basikal BMW ni :D
Aku nak share observation tntg keadaan solat jemaah di mana-mana masjid . Tapi observation ni aku buat dkt masjid smlm tu je lah . Okay , smlm smbil tunggu member habis ambik wudhuk azan berkumandang . Ada lah satu fmly dgn anak dia yg kecik dtng jemaah , ada lagi seorng lelaki ni berkayuh basikal shja utk ke masjid -- mungkin nk dpt lebih ganjaran dgn kayuhan tu :)  Jemaah yg lain insyaAllah ade dah dlm masjid tu . Azan brkumandang dr dua pnjuru . Satu dr masjid yg aku duduk tu , satu dr surau sblh kanan tpi agaku jauh namun masi jelas di telinga . Maksudnya kalau azan dr dua pnjuru hmpir seluruh isi penduduk dalam taman tu akn dngr azan tapi knpa yg ke masjidnya hnya sdkit ? Mungkin yg lain tk dngr azan ? Ye mungkin . Wallahua'lam . Terutamanya lelaki . Tempat solat bagi lelaki adlh masjid kecuali uzur . Lagi lagi kalau dh dngr azan .

Okay , silalah doakan kami PEPIAS supaya terus istiqamah dan ikhlas Lillahi Ta'ala . Aamiin . Daaan sama sama ambik iktibar dr penceritaan aku dkt atas , itu adlh drpd mulut seorng insan biasa sprti kita tapi yg membezakan sumbangan dia trhadap anak muda Selangor . Mungkin tk ramai pun yg diubah namun ada lah yg berubah dek krna dakwahnya sehigga Allah mndetikkan hati beberapa remaja utk berubah keranaNya kalau nk dibndingkan dgn kita yg tiada apa apa .

Berdakwah dgn Jemaah lebih baik drpd dakwah berseorangan :) InsyaAllah .

Sekian , Wassalam ,

No comments: