Pages

My favorite football team

My favorite football team
Terang teranglah gambar ni terang sebenarnya kitorang gelap gelap je

Sunday, 8 April 2012

Daily Transaction

Assalamualaikum people :)

Daily Transaction atas ni is mine . So , do have a look at this table . 
    Okay , today nak ajak dan seru korang utk buat smthing yg sngt bagus utk bajet korang pnye kewangan and tahu mane mngalir duit korang . Especially utk career women or men mcm aku ni -- perasan . Seriously as a student pun you have to do this . You will never feel worthless for doing this . Thank you to my jantung hati Farhana Hasbollah sbb bnyk kali tegur suruh aku buat diari kewangan and now i'm doing it .Aku baru start je actually and baut ikut ape yg bos ajar .
   Aku guna Microsoft Excel 2007 (office pnye) hihihi . Mmng sape yg tk krja office akan confuse . Don't worry you can also do this using Microsoft Word but korang tkleh laa nk colour-colour table's row ikut yg korng suka kot . And one more sape yg terer computer boleh buat graf daily budget sebelah transaction tu . Kawan bos aku buat , seriously he's awesome . Dia akan provide budget utk setiap bnda yg dia selalu beli and at the end of the month a graph will appeared sebelah transaction dia for a month . And ade button jugak yg mnunjukkan setiap hari tu adkh dia melebihi budget and if dia lbih , akan muncul red pimpple sebelah tu . hehe . Tapi aku tk pndai buat tp boleh je bljr dkt intrnet ni . Kawan bos tu bljr dkt intrnet sndiri je , tkde orng ajar . Jom tumbuk dia ramai-ramai sbb terer sngt -.-
 
 Okay , knpe knpe aku buat bnda ni :

  • Duit aku kdng tu hilang and tak tau whether toyol curi or tercicir or ade orng ambik 
  • Over budget sokmo sampai tngok final gaji tinggal beberapa ratus shj  . Tak munasabah
  • 3 bulan krja tk prnah save duit just spend utk fmly je sikit . Mane prgi duit kau ni Aisyah ? -.-
  • Tahu baki duit setiap hari and boleh mntk advnce mngikut kprluan shja :)
  • Aku tau mane prgi segala duit yg telah dibelanjakan atau DIBAZIRKAN itu 
  • LAST , sbb aku boros T.T tolong jgn contohi dan skrng aku dh insaf . 
Kenapa korang kne tiru aku buat bnda ni :
  • Ini bukan tiru , itu yg pertama sbb everybody should have this 
  • As a student atau pekerja kita kne tahu mane prginya duit tu -- kita bukannye bos boleh joli duit sini sane tpi duit masyuuuk je sokmo 
  • Boleh bajet duit setiap hari . And kalau overbudget sekalipun korng tahu part mne nk cover . mane yg perlu for next month ape yg tk perlu , ape yg pnting dan tk -- fuuh .
  • Boleh tahu tahap keborosan dan kebesaran perut korng utk makan .
  • LAST , bnda ni bermanfaat gila . so jom buat !
Make sure korng kne updte terus (setiap hari) or simpan resit bila hng out dgn kawan ke ape , topup pun silalah update baru korng tau berapa bnyk korng habis duit bila couple , ceh . haha . Dgn resit tu , balik terus mngadap laptop dan updte lah prbelanjaan korng tu . Tak pun take note dulu ape yg korng blnja dlm phone android korng yg cnggih tu spye tk lupa ape yg korng buat -- aku tk pkai android , tk best . Phone umi bagi lagi best :) Lagipun , Islam tk bgi kita membazir ni -- dngr tu Aisyah ? Tampar kang bnyak membazir -.- So , ini dpt membntu anda mngetahui tahap pmbaziran . Adakah anda berjimat cermat mngikut saranan Islam ? -- iklan . haha 

Aisyah : Sy hina , tk brjimat lgi . Saya boros ! Sbb tu sy buat bnda ni =..= -- hahaha

Okay , sesape yg tak faham boleh drop cmnt so aku boleh la ajar through facebook , twitter , YM or Skype . Please wanita shj aku ajar , lelaki bljr sndiri . Bnda ni bukanny susah pun kan saje je aku nk menyombong . HAHA . Jgn malu malu nk tnye tau , aku terima dgn hati yg trbuka . Aku harap aku boleh istiqamah dgn bnda ni , insyaAllah :)

p/s : You can do it in your own way . Tak smstinye label table tu kne same ,  boleh je korng nk divide ikut keperluan ke ape . Depends . Tapi atas tu paling simple dan tk mnyusahkan :)

No comments: