Pages

My favorite football team

My favorite football team
Terang teranglah gambar ni terang sebenarnya kitorang gelap gelap je

Monday, 15 October 2012

Memberi dan Menerima

Assalamualaikum :)

Berfikir panjang lalu terlintas . Memberi dan menerima . Sngt umum tpi jrng difahami . Allah Maha Pemurah krna Dia memberi , sntiasa memberi . Dia juga menerima taubat dan doa hamba-hambaNya . Sepanjang masa . Jika kita dikurniakan sifat pemurah , maka itu pinjaman dariNya . Kita sering leka , apbila mempunya sifat mulia jrng sekali berterima kasih kpd peminjam sifat itu , yakni Allah SWT .

     Dalam kehidupan seharian , fikir sejenak . Berapa bnyk kita memberi dan menerima . Memberi ilmu , sedekah , senyuman , salam , kebahagiaan . Menerima takdir , kenyataan dan maaf .  Sedangkan Allah Maha Pengampun , kita sesama hamba hina tdk layak membenci . Kalau ini , bersihkan hati dulu . Ana sndiri masih belum mampu .

    Tangan yg memberi lebih baik dr tngn yg menerima . Membantu orng dah dipnggil sedekah , senyum sedekah , membahagiakan orng juga sedekah , memberi ilmu sedekah . Senyum itu jgn dimahalkan sngt . Majoritinya , pepagi muka  dh mcm panda tak cukup buluh -- ana pun kekadang cmtu >.< Dah tak comel . Cano tu ? Tapi Muslimah , senyuman kita tajam . Mampu mencucuk hati lelaki jdi jagelah senyuman mngikut waktu dan kesesuaian . Tapi klu senyum jgn comel sngt , nnti rase mcm nak tampar , tarik tarik pipi ! :D

Kalau comel sngt cmni , tak tau nak buat ape dah -..-
      Dalam memberi , jgn terlalu berkira . Percayalah , rezeki itu dtngnye dr Allah SWT . Jangan kekok sngt . Lebih lgi bab bab duit ni . Kalau kita ni belum desperate lgi , stkt duit 2-3 hinggit tu jgn berkira sngt . Redhakan je duit tu . Tapi kalau amount yg bnyk jgn didiamkan . Menuntut hak tu boleh tp ikut keadaan . Kdng tu kita byrkan dulu mknn member kan ? Kalau rase cm ade duit lebih tu biar je lah dulu , one day kalau kita susah insyaAllah rzki Allah itu di mana mana . Menerima maaf orng lain & menerima setiap dugaan yg menimpa . Dunia ini tdk akn prnh adil , keadilan nun di akhirat nnti . Terima dugaan dgn senyuman pastu boleh main taman mainan :)

 

   Bila bercakap pasal rezeki ni . Biaseny , sbgi student duit selaaaalu sngt tk cukup kan ? Nak mntk prnts bukannye semua orng senang boleh simply mntk . Tapi mnusia sering silap . Duit dahla tak cukup , tak ingt utk twkl kpd Allah . Niatkan dlm hati , baiklah duit yg sedikit ni aku manfaatkan sebaiknya . Selebihnye aku serahkan urusan aku pd Allah . Student , ape je sngt kita boleh buat nk tmbh duit kan ? Mmng 100% prnts . Pertolongan Allah di mana mana aslkan kita ingt pd Dia . Usaha kita , manfaatkan duit tu sebaikye . Salurkan ke jln spatutnye . Doa dan twkl je lah . InsyaAllah klu bukan duit masuk pon , ade orng blnja ke , tetiba terjmpa duit dlm poket seluar ke , dlm pensel box , paling teruk dlm bakul baju busuk -..- Time tu muka mmng mcm "waaa bersyukur ny" Kuasa Allah tdk trjngkau dek akal kita . InsyaAllah ana prnh merasai prkara ni . Kebesaran Allah terlihat di mana mana .

Solat sunat Dhuha kerapkan , lebih baik istiqamah :) Pembuka pintu rezeki , pendamping pd Illahi . InsyaAllah.

p/s : Salam imtihan buat student CFS IIUM . Semoga sukses Final exam ni :) Doa usaha tawakal . Belajar juag ibadah , slmt bermujahadah ! I found smthing cute













No comments: