Pages

My favorite football team

My favorite football team
Terang teranglah gambar ni terang sebenarnya kitorang gelap gelap je

Friday, 20 April 2012

Menghidupkan Hati #1

Assalamualaikum .

Mula-mula sekali , aku nak pnjatkan kesyukuran ke hadrat-Nya sbb mngizinkan aku prgi lgi satu program brsama ahli jemaah persatuan di SMK area Gombak . At first , umi tk bgi but berkat usaha aku pujuk , doa plus doa seorng kwn aku ni finally umi bagi . My friend tu siap nazar bagai lgi sbb nk sngt aku ikut . thnks babe .

Mula mula prgi tu cam baran jugak ah , mane tak nye dgn student management dia sngt low smpai orng luar nk kne hndlr but kitorng ambik kputusan utk kumpul and brainwash diorng . sambil sorng kakak ni bgi pnerangan dkt depan , aku cam tarik sorng budak ni . Well , teringin rase nk ubah seseorng dan nak tngok tahap kesedaran hati diorng tu cmne . Rupanye , budak yg bermasalah ni major start drpd parents and fmly . Bagaimana akar , mcm tu lah pohonnya . Aku cuci budak tu sikit je , mngalir air mata dia . Subhanallah ! rupanya ade di sudut kecil hati budak tu utk berubah jdi seorng yg baik cuma masalah sekeliling . environment yg sosial dan teruk mempngaruhi dia .

Finally , Kak Zu brjaya cuci otak diorng even kitorng like dh terpesong sikit dr tema . But bfore bljr kne brsihkan hati dulu kan ? Itulah yg trbaik . Alhamdulillah everything goes very well .
One more , aku nk ckp dkt laki luar sane yg rajin la bace post ni . Aku galakkan korng hidup dlm jemaah . Serious bnyk mnfaat . Bila korng hidup dlm jemaah sifat tanggungjawab sngt tinggi dlm diri korng . Like jemaah ni perempuan dan lelaki sngt mnjaga kebajikan dan tolong menolong sesama sndiri . Kiranya korng tkleh bgi alasan utk tk prgi program sbb tkde trnsport bagai sbb kbnyakannya jemaah lelaki akan jge kbajikan semua especially prpmpuan utk jemput dan hntr korng . Korng akan tahu ape peranan dan tnggungjawab lelaki atas muka bumi ni .Bukan shj sbgai da'ie bahkan mnjaga martabat prmpuan sekali . And kakak prmpuan yg dh ade trnsport sume akan ambik dan hntr jugak if one way dgn diorng . See ? Korng dpt agama dan ukhuwah . Serious aku salute diorng . Aku belum tntu boleh istiqamah utk berdakwah brsama ahli jemaah skrng ni .

Ceritanya , aku and Shin balik diihantar oleh dua orng hamba Allah yg sngt brtnggungjawab ni . Mmng serba salah dan tk biasa but diorng kate kne jage kbajikan perempuan . So , kitorng just okay la . Dalam kereta tu Subhanallah bnyk betul ilmu yg aku dpt hasil drpd pnceritaan dua orng insan ni . Ilmu bnyk kalau nk dibndingkan dgn aku yg hina ni tpi humble :o Ya Allah betul betul buat aku kagum . Perkara yg kitorng discuss ni , kira mcm tazkirah hari jumaat :) hihi

  • Kalau kita nk berdakwah pd remaja , jgn trlalu tunjuk cara pemakaian kita yg trlalu skema dan alim . Ikut cara pemakaian semasa like t-shirt and jeans tpi smart then korng akan senang get along dgn diorng . Bila korng pakai baju sbgi seorng yg trlalu hebat atau tiggi ilmu diorng akan rase ade 'gap' antara korng pdhl kita adlh sbgi kakak dan abng kpd diorng on that time :) So , bila cmtu diorng akan senang nk follow .
  • Dalam solat berjemaah , bila berdua mmng kita akan solat kanan imam tpi kalau more than two korng kne start saf dr tengah so orng akan kembngkan sayap saf tu equally kiri dan kanan . Kalau ramai ramai korng rapat ke kanan or start from right automatic sof korng akan putus tengah , putus jemaah . Hilang pahala jemaah [kan? -- tk silap mcm tu] lgi satu , contohnya korang start saf from right nnti bila orng masuk je , dia tk perasan pun korng ikut imam , tk pasal pasal bnyk pulak saf dia . kan ? Majoriti dkt mane mane masjid atau surau msti diorng suruh rapat ke kanan kan ? itu salah . sila fahamkan dgn orng lbih pakar if korng tk jelas dgn ape yg aku ckp ni .
  • Hukum prmpuan keluar rumah berseorngn . Diorng tk pasti hukumnye tpi aku ade bace satu buku fikih wanita ni pndngn beberapa ulama' mcm diharamkan or tk dibolehkan /tk digalakkan . Sila cnfirmkan balik dgn sesape . But bgi pndngn dua orng insan dlm kereta tdi , diorng kate boleh mnimbulkan bnyk fiitnah dan mngundang bhya . So prmpuan elakkan . Kalau anda yg membaca ni seorng abang , ayah atau lelaki kalau ade prmpuan muhrim [kakak adik saudara dekat makcik mak] korang yg nak kemana-mana sbnrnye tnggungjwb korng utk hntr mrka smpai ke depan pintu tmpt tu . 
Salah satu insan yg dlm kereta tu cerita tau :-


Ada one day ni dia nk prgi satu program but time tu tngh tkde duit sngt . So dia cm nk pnjam duit dgn bos takut tk dpt . Dia cm dh redha . Dia kerja dkt sebuah masjid negeri ni tau . Ada satu hari , dia kerja sungguh-sungguh sbb nk cuba dpt pinjam RM50 dr bos semata-mata nk prgi program agama tu . Dia mmng aktif jugak dlm jemaah so dia syng nk tinggal program . So , di smping krja susun saf solat dia pun susun selipar depan tngga masjid . Sungguh sungguh dia susun . Ada selipar yg keluar , dia rplace dgn selipar baru . dia trbalikkan position selipar spye orng yg keluar senang , tinggal sarung and bla je . Tanpa dia sedari , ada seorng insan ni perhatikan tingkah laku dia . And of course that uncle kagum dgn dia . Pakcik tu pun prgi dkt dia then kate ape tah [nyanyok] -- maaf . Then pakcik tu keluarkan duit terus seluk masuk poket baju melayu insan yg susun selipar ni . Dia gila brsyukur tpi tk tau amount duit tu and terus doakan uncle tu dkt situ jugak . He thought it was just RM2-RM3 smthing sekali dia seluk tngok it was RM50 ! Korng dpt imgine tk mcm mne Allah S.W.T bgi rezeki pd dia disbbkan keikhlasan dia susun selipar dan kesungguhan dia nk prgi program agama ni . Ya Rabb . Subhanallah ! Allahuakbar ! Mmng aku sungguh kagum dgn kekuasaan Allah . aku kagum jugak dgn determination dia utk prgi program agama tu . Kalau kita nk belajar ilmu agama Allah , DIA pasti akan tolong :) 
Subhanallah . Mmng aku rase brsyukur sngt . Tazkirah scre tk lngsung sambil hntr balik tu kan . bnyk betul ilmu . Serious aku kate , perjalanan mncari ilmu dan redha Allah tu sngt mnghidupkan hati utk buat kita rase nak berubah jdi seorng yg lebih baik hari demi hari . Knpe ? Bila kita dngr ilmu baru kita rase nk berubah dan bila kita sampaikan ilmu kita perlu berubah . InsyaAllah Ta'ala :) yg pnting , niat kerana Allah . Aamiin .

p/s : Err i'm writing this in my blog so that I don't forget ape yg aku dh dpt dr mrka tdi . ni pun dh bnyk lupa -.- sama  sama kita cri mnfaatnye :) -- kpd orng yg bercerita : sory la sy tulis dlm blog ni ,utk jadikan pngajaran bersama je :)

2 comments:

Anonymous said...

Alhamdulillah... sayang kamu Aisyah. setiap perkara yg berlaku pasti ada hikmahnya.

<3 LOVE :Kak Ngah ;)

Aisyah Omran said...

Dear Nashihin . hikmah ni sngt besar , Subhanallah :)